Welke schimmel veroorzaakt kalknagels?
De schimmel die kalknagel veroorzaakt, heet onychomycose. Deze benaming wordt herleid uit de woorden mycose (schimmelinfectie) en onycho (de nagel). Deze infectie kan zich openbaren aan de nagels van vingers en tenen.
Kalknagels ontstaan voornamelijk door een schimmel uit de groep van dermatophyten. Benamingen van deze (huid)schimmels beginnen meestal met Trichophyton, zoals Trichophyton rubrum (70%) of door Trichophyton mentagrophytes (20%). De meeste kalknagels worden door deze (huid)schimmel veroorzaakt.
De andere 10% veroorzakers betreft onder andere Candida (schimmel) soorten. Een Candida infectie van de nagels van de hand ontstaat voornamelijk bij mensen die veel in contact zijn met water.
Wat is het verschil tussen een kalknagel en een schimmelnagel?
Officieel moet men spreken van een schimmelnagel omdat de nagel besmet is met een schimmel. Maar in de volksmond spreekt men vaak van een kalknagel omdat de nagel kalkachtig aandoet door de witte kleur en het brokkelige aanzien.
Hoe krijg ik een kalknagel?
Kalknagels ontstaan door overdracht van schimmels van de ene naar de andere persoon. Een infectie kun je in principe overal oplopen. Een kalknagel krijg je of loop je dus gemakkelijk op.
Door betreding van openbare ruimtes, zoals kleedkamers, douche ruimtes, sportclubs, zwembaden, sauna’s, en door het lopen op blote voeten, kunnen de voeten besmet raken met een schimmel.
De schimmels krijgen in deze vochtige en warme ruimtes de kans zich in de huid en nagels te nestelen en rondom nagels die beschadigd zijn deze gemakkelijk te infecteren.
Beschadiging aan de voeten en/of tenen kan bijvoorbeeld optreden tijdens het sporten of door het dragen van knellende schoenen. Herbesmetting vindt onder andere plaats als schimmelsporen in schoenen in leven.
Heb ik een kalknagel?
Dikke, verkleurde nagels duiden vaak op een kalknagel. De nagel wordt meestal eerst donkerder en vervolgens dikker. Vervolgens kan de nagel afbrokkelen en sommige gevallen kan zelfs de nagel van het nagelbed loskomen.
Doe nu de kalknagel test wanneer je wilt weten of je een kalknagel hebt!
Wie kan een kalknagel krijgen?
Doordat nagels op latere leeftijd minder hard groeien hebben over het algemeen ouderen vaker last van kalknagels dan jongeren. Schimmels hebben daarom bij ouderen makkelijker de kans om in de nagel te groeien.
Ook door een (vaker) zwakker immuunsysteem lopen ouderen meer kans op een infectie. Mensen met bijvoorbeeld diabetes mellitus en mensen met verminderde weerstand (door bijvoorbeeld chemokuren of hiv), kunnen gevoelig zijn voor schimmelinfecties.
Kalknagelsymptomen
Een schimmelinfectie kan zich op verschillende manieren openbaren:
- De nagelranden (meestal eerste infectieplek) verkleuren (witgeel, groen of geelbruin)
- De nagel wordt dik, kwetsbaar en brokkelig (waardoor knippen lastig wordt)
- De nagel komt los van het nagelbed
Verdere verkleuring van de nagel en evt. infectie aan andere nagels kan ontstaan, als je de nagel niet juist behandelt.
Kalknagel besmettelijk?
Ja, kalknagels zijn besmettelijk. De schimmels die kalknagels veroorzaken bevinden zich in huidschilfertjes van mensen met een schimmelinfectie.
De huidschilfertjes laten los, kunnen zich verspreiden en worden op die manier van mens op mens overgedragen. Voornamelijk vochtige ruimtes, zoals zwembaden en sportscholen, zijn een bron van schimmelinfecties.
Een persoon met verminderde weerstand of een weke huid, loopt grote kans op besmetting van de schimmel die kalknagels of een andere schimmelinfectie veroorzaken.