Kalknagel tips & advies

Tips en advies om kalknagels te behandelen en te voorkomen

Een kalknagel (ook wel: schimmelnagel), is één van de meest voorkomende voetproblemen. 1 op de 4 mensen heeft kalknagels. Het is dus een probleem dat erg veel voorkomt. Het is belangrijk om te weten dat een kalknagel nooit vanzelf over gaat. Zonder een goede behandeling zal de kalknagel zich in 95% van de gevallen verder verspreiden naar andere nagels of delen van het lichaam. Kalknagels zijn zeer besmettelijk en kan ook op andere familieleden worden overgedragen.

Kalknagels (aan hand en/of voet) groeien in een vochtige en warme omgeving het best. Daarnaast zorgt een hoge pH-waarde van de voethuid voor de groei van een kalknagel. Met de juiste kennis over kalknagels en het treffen van de juiste maatregelen kunnen kalknagels effectief worden behandeld en voorkomen.

Ter voorkoming of genezing van een kalknagel kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Gebruik bij het wassen van de voeten géén zeep of gebruik een zeep met een lage pH-waarde zodat de pH-waarde van de huid in balans blijft.
 • Na het wassen moeten de voeten altijd goed afgedroogd worden, ook tussen de tenen.
  Bij een kalknagel en schimmelinfectie is het gebruik van een aparte handdoek noodzakelijk.
 • Gebruik slippers in openbare ruimtes (kleedkamers, zwembaden, sauna’s, enzovoort).
 • Gebruik iedere dag schone, vocht opnemende sokken en draag bij voorkeur schoenen
  die ventileren.
 • Varieer schoenen regelmatig. Laat je schoenen ook tussentijds goed luchten c.q. drogen.
  Het continue dragen van sportschoenen is niet wenselijk.
 • Indien je een schimmelinfectie aan de huid (voetschimmel) hebt, gebruik dan een schimmeldodende crème.
 • Gebruik bij voorkeur een schimmel bestrijdend middel, zoals een schoen poeder, voor de behandeling van schoen en sokken.
 • Was sokken (binnenstebuiten) en handdoeken op 60° in een niet al te volle wasmachine. Op die manier krijgen geïnfecteerde huidschilfers de kans weg te spoelen.

 

Een goed advies is belangrijk voor eventuele vervolgstappen

Het is niet altijd duidelijk of de verkleuring van je nagel inderdaad een kalknagel is. Goed advies of je wel of geen last hebt van een kalknagel is daarom belangrijk bij het behandelen van kalknagels en bij de eventuele aankoop van een product. Het is belangrijk om zeker te weten dat je echt een kalknagel hebt. Een eerste kalknagel advies kun je krijgen door het invullen van de kalknagel test.

Kalknagel test

De kalknagel test bestaat uit drie korte en eenvoudige vragen. De kalknagel test is bedoeld voor mensen die twijfelen of ze last van kalknagels of schimmelnagels hebben.

Doe de kalknagel test